De Bonobo's: niet gelachen, geld terug!

18 feb 2017

Op twee weken van de première laten we regisseur Bruno Vansteenkiste zijn licht schijnen over 'De Bobobo's'. Waarom moet je komen kijken? Hoe lopen de repetities en wat mogen we verwachten? Je leest het allemaal in dit interview!

1. Waarom moeten de mensen komen kijken naar De Bonobo's?

De Bonobo's is een vette komedie van Franse bodem. En zoals we de Fransen kennen, hebben we gevatte dialogen en dynamische karakters. Het stuk is heel grappig, eigentijds en werd tot op vandaag nog door geen enkel amateurgezelschap gespeeld. Niet gelachen, geld terug. Het is een onbeschaamd liefdesverhaal van 3 mannen en 3 vrouwen. De seksuele uitlatingen en het ruilgedrag verwijzen meteen naar deze befaamde apensoort. Wat er zo tof is aan dat stuk, is dat je het qua idee en vormgeving heel moeilijk kunt vergelijken met andere komedies. Iedereen zal er plezier aan beleven, al laat je misschien de kindjes beter thuis.

2. Het is op vlak van regie een uitdaging vanwege de technische snufjes?

De Bonobo's is een vrij uniek concept met de moderne ingrediënten uit onze samenleving. Het is een verhaal over mannen die vrouwen proberen te versieren en gebruik maken van technische snufjes om hun handicap te verbergen. De schijn die ze proberen hoog te houden, moet ermee synchroon lopen en dat is op zich al een hele uitdaging. Komt daar nog bovenop dat er in het verhaal op 4 verschillende locaties wordt gespeeld. De scènewissels zijn een uitdaging voor de decorploeg. Gelukkig kan het 't Souffleurke rekenen op zeer bekwame en ervaren medewerkers.

3. Hoever staan we op drie weken voor de première, ben jij zenuwachtig?

We staan nu op 2 weken voor de première. Is er nog veel werk, maar zenuwachtig ben ik niet. Uit ervaring leer ik dat op het einde van de rit de spelers snakken naar publiek. Daardoor kunnen de laatste repetities wel eens sneuvelrepetities zijn. Een regisseur die dat niet aanvaardt, kan zich beginnen opvreten van de zenuwen. Dat klopt. Wat wel belangrijk is, is dat de spelers een goed gevoel en een pak zelfvertrouwen hebben vlak voor de première. En dat is de mentale druk die de regisseur beleeft om hen dat te bezorgen.

4. Jij bent een perfectionist. Klopt het cliché: een slechte generale is een goede première?

LOL. Ik hoor het vaak dat ik een perfectionist ben. Maar dat heeft vooral te maken met de manier hoe we het verhaal zo getrouw mogelijk willen overbrengen zoals we het in gedachten hebben. Als regisseur heb je een hele grote verantwoordelijkheid, en wordt je gevraagd voor je technische en creatieve vaardigheden. Er zijn zoveel mensen die op je rekenen en die je bijstaan, zodat je je niet kunt permitteren om steken te laten vallen. Bovendien zijn de verwachtingen niet alleen van de spelers maar ook van het publiek altijd hoog. Zeker in de huidige maatschappij waar veel inspanning moet geleverd worden om de mensen tevreden te stellen.

De prestatiedruk is dus ook terug te vinden in het amateurtoneel. En dat ervaar je ook bij andere verenigingen. De lat wordt tegenwoordig steeds hoger gelegd. Maar toch moet je op een moment los laten. Beseffen dat bepaalde spelers de limiet hebben bereikt en dat niet iedere vereniging over een royaal budget beschikt. En als regisseur vergeten we nooit dit : wanneer het publiek het stuk goed vindt, dan hebben de spelers schitterend gespeeld. Maar wanneer het publiek het stuk niet goed vindt, dan werd het slecht geregisseerd. En of een slechte generale een goede première verzekert, dat is een mythe die ik al menig keren heb zien doorbreken. Dat is een traditionele uitspraak bij toneelbeoefenaars om elkaar gerust te stellen. Alhoewel break-a-leg altijd minder geruststellend klinkt. :)

5. De Bonobo's is een komedie rond mensen met beperkingen. Er mag gelachen worden met handicaps, zie het succes van een tv-programma als Taboe met Philip Geubels.

Ik kijk geen TV. Daar heb ik echt geen tijd voor. Het programma van Geubels heb ik nog nooit gezien. Maar ik heb niet het gevoel dat er in De Bonobo' met de mensen met een beperking wordt gelachen. Komedie is altijd spottend, maar deze drie spelen in De Bonobo's wel een 'vuil spelletje' met de vrouwen. Dan kun je misschien terugvallen op #MeToo. LOL Nee integendeel, je ontdekt in het stuk wel een duidelijke boodschap over de seksuele problematiek van deze mensen. Het wordt trouwens heel mooi verwoord op het einde.

6. Wat staat er dit jaar nog op jouw theaterkalender (regie, acteren, ...)

Tussendoor ben ik al gestart met repeteren voor een Theaterwandeling op eigen bodem. En na de Bonobo's start ik de regie op voor 2 verschillende producties in dit najaar. Het is een beestje dat nooit slaapt.